Article Category: Μελέτες

Το νέο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφύλων ζευγαριών στην Ελλάδα : αλλαγές και προβληματισμοίΗ σχέση μεταξύ δίκαιου και ηθικής.

Μήνας – Κοσμάς (Μινως) Καλογερομήτρος, Αναστασία – Παρασκευή Πετμεζά, Προπτυχιακοί Φοιτητές, Νομική Σχολή, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η ταχύτατη εξέλιξη στο ζήτημα του γάμου μεταξύ ομοφύλων ζευγαριών σε δυτικές χώρες, κυρίωςδε…

50 Χρόνια από την Τουρκική Εισβολή και ΚατοχήΔιαρκές. Έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας (Υποχρέωση τηςΚύπρου να προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο).

Δρ Μιχάλη Σταυρινού, Διδάσκοντα Διεθνές Δίκαιο στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, και Ξενοφών Φώτιος Καλαντζής, Προπτυχιακος Φοιτητής, Νομική Σχολή, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Υποστηρίζεται από την τουρκική πλευρά ότι οι πράξεις στις…

Συνυπολογισμός Ζημίας και Κέρδους. Έννοια και λειτουργία στο δίκαιο της αποζημίωσης

Μαράκης Παναγιώτης, προπτυχιακός φοιτητής Νομικής ΣχολήςΕυρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Αντικείμενο της παρούσας μελέτης θα αποτελέσει το ζήτημα του συνυπολογισμού ζημίας και κέρδους υπό το πρίσμα του δικαίου της αποζημίωσης. Πέρα από…

Η δικαστική εξουσία στα συστήματα ηπειρωτικού δικαίου και κοινοδικαίου,και οι διαφορές μεταξύ τους.

Έλενα Καλέργη, προπτυχιακή φοιτητρία Νομικής Σχολής ΕυρωπαϊκούΠανεπιστημίου Κύπρου Η διάκριση των εξουσιών αποτέλεσε ιδέα που πρωτοεμφανίστηκε κατά την εποχή τού Πλάτωνακαι του Αριστοτέλη, ενώ στη σύγχρονη μορφή της η θεωρία…

Η ρύθμιση της δοκιμαστικής περιόδου για τους εργαζομένουςπριν και μετά τον Ν. 5053/2023.

Αντώνης Δούρος, προπτυχιακός φοιτητής Νομικής Σχολής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να αναδείξει τις αλλαγές τις οποίες ο νόμος 5053/2023 επέφερε στησύμβαση υπό δοκιμή. Ο νέος νόμος,…

Η εξέλιξη και αποτελεσματικότητα της ΔιεθνούςΝομοθεσίαςπου αφορά την κατοχύρωση της προστασίας των ΑνθρωπίνωνΔικαιωμάτων.

Παναγιώτης Φραγκουλάκης, μεταπτυχιακός φοιτητης, Νομική Σχολή, Ευρωπαικό Πανεπιστημίο Κυπρου. H εκπόνηση της ακόλουθης έρευνας θέτει ως γενικό βασικό σκοπό τη διερεύνηση της τεκμηρίωσης και προστασίας των κεκτημένων δικαιωμάτων του ανθρώπινου…

Ζητήματα Αστικής Ευθύνης κατά την χρήση λογισμικού τεχνητής νοημοσύνηςγια τη διάγνωση ασθενειών

Σταυρούλα Χατζηδημητρίου, υποψηφία διδακτορικού, Νομική Σχολή, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η χρήση τεχνητής νοημοσύνης στην ιατρική επιστήμη έχει ανοίξει νέους ορίζοντεςστη διάγνωση ασθενειών. Η χρήση τέτοιων συστημάτων αναμφισβήτητα λειτουργείεπιβοηθητικά στην αποστολή…

Επανορθωτική δικαιοσύνη: Προσέγγιση στην απονομή της δικαιοσύνης

Πέτρος Μήτσης, αποφοιτος Νομικής Σχολής, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Το παρόν άρθρο πραγματεύεται το ακανθώδες και πολυσχιδές ζήτημα της απονομής δικαιοσύνης υπό το πρίσμα της επανορθωτικής προσεγγίσεως. Η επανορθωτική δικαιοσύνη, η…

Η Βία κατά των γυναικών: Νομική και κοινωνιολογική ανάλυση της απόφασης του ΕΔΔΑ Opuz κατά Τουρκίας

Διονύσιος Κουκουβίνος Κωστόπουλος και Σοφία Πεντζιά, προπτυχιακοί φοιτητές Νομικής Σχολής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Η ανάλυση της απόφασης Opuz κατά Τουρκίας (ΕΔΔΑ ν. 33401/02) αναδεικνύει την υποχρέωση των κρατών για ανάληψη…

Η νομική θέση και η προστασία των ζωών στην ελληνική έννομη τάξη: Αστικό Δίκαιο, Σύνταγμα και Νόμος 4830/2021

Μαυρίδης Νικόλαος, προπτυχιακός φοιτητής Νομικής Σχολής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Στόχος του παρόντος πονήματος είναι η μελέτη και η ανάλυση της νομικής θέσης που κατέχουν τα ζώα στην ελληνική έννομη τάξη,…